Abeliophyllum distichum Nakai
Abeliofyllum koreańskie („biała forsycja”)
Rodzina: Oleaceae - oliwkowate
Grupa: LIŚCIASTE
Opis:
Niewysoki krzew dorastający do 2 m wysokości, o delikatnej, luźnej budowie. Gałązki cienkie, kanciaste. Liście po dwa, niewielkie, jajowate, długości 3-5 cm, na wierzchołku zaostrzone, całobrzegie, po obu stronach delikatnie owłosione.
Kwiaty w pąkach różowe, po rozwinięciu się białe z lekkim odcieniem różu, w skąpych gronkach. Kwitnie wczesną wiosną, przed rozwojem liści, często już w końcu marca lub na początku kwietnia. Bardzo przypominają dobrze znane kwiaty forsycji, choć są drobniejsze - około 1,5 cm średnicy, o czterech wąskich, łukowato odgiętych płatkach, z kontrastową czerwonobrązową szypułką i kielichem. Kwiaty lekko pachną migdałami.
Owoców u nas nie zawiązuje.
Występuje na Półwyspie Koreańskim, gdzie jest endemitem.
Dość odporna na mróz (strefa 6a), tylko w surowe zimy mogą przemarzać końcówki pędów i pąki kwiatowe.
Wymaga dobrze uprawionej, odchwaszczonej, dostatecznie wilgotnej ziemi o odczynie lekko kwaśnym i obojętnym. Sadzi się ją w miejscach osłoniętych, najlepiej lekko zacienionych.
Odmiana typowo amatorska, polecana do ogrodów przydomowych.
grupa | LIŚCIASTE |
---|
stanowisko | półcieniste |
---|
pokrój | nieregularny, półkulisty |
---|
wysokość | 1-2 m |
---|
szerokość | 1-2 m |
---|
kolor kwiatów | jasnoróżowy, biały |
---|
pora kwitnienia | III, IV |
---|
kolor owoców | beżowy, biały, brązowy, brak |
---|
pora owocowania | brak owocowania |
---|
kształt liścia | jajowaty |
---|
kolor liści | zielony |
---|
kolor liści jesienią | żółty |
---|
kolor pędów zimą | szary |
---|
pora największej atrakcyjności | wiosna |
---|
strefa klimatyczna | 6a |
---|
rodzaj gleby | przeciętna, przepuszczlna |
---|
wilgotność gleby | podłoże umiarkowanie wilgotne |
---|
odczyn gleby | lekko kwaśna, obojętna |
---|
warunki uprawy | |
---|
cechy użytkowe | pachnące kwiaty |
---|
zastosowanie | ogrody orientalne, ogrody przydomowe |
---|
wystepowanie gatunku | Daleki Wschód |
---|
pochodzenie odmiany | |
---|